petak, 2. ožujka 2018.

Pametan, budala i fukara

"Dođu tako ponekad vremena kada pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati’, navodno je rekao Andrić. Neki stručnjaci tvrde da ta izreka nigdje nije zapisana pa možda i nije Andrićeva, ali nema veze, govori o stanju u okruženju.

Danas je nekako moderno biti u svom balonu, povući se, ne komentirati, ne ulaziti u stvari koje ti smetaju, koje nisu pravedne, koje ti nanose nervozu ili neugodu pa tako možemo reći da je trend da "pametan šuti" i živi svoj život. E sad, slažem se s tim da treba pametno i mudro živjeti svoj život, ali kad bismo svi okretali glavu od svega, ne bi nitko brinuo o ranjenim, zlostavljanim i namučenim životinjama. Nitko ne bi njegovao stare i nemoćne. Nitko ne bi volontirao u ugroženim zemljama, svatko bi okrenuo glavu od beskućnika, nitko ne bi nahranio tuđe gladno dijete. Nisu to stvari za gledati, slažem se... Ali kad bismo tako funkcionirali kao društvo, onda bi mnoge stvari otišle u klinac. Na primjer, biste li voljeli da svi gledaju svoja posla i žive u svom balonu (da se ipak ne uznemiravaju "duhovne dušice", da im se kvari vibracija...) da netko tuče vaše dijete ispred škole ili da vam zlostavlja mačku? Ili biste htjeli da dođe netko "neduhovan" i razbuca tu bagru, izviče se na sve i raspali im 2 šamara? Ne moram čekati odgovor, jasan je. To je ona izreka "sit gladnom ne vjeruje". Dakle, biti duhovan ne znači popeti se na drvo i gledati u daljine. Biti duhovan znači djelovati u zajednici u kojoj jesi na način da radiš s dobrom namjerom, upozoravaš na nešto što nije primjereno i budeš glasan ako treba, a i tih ovisno o situaciji. Dakle, ne serite s balonima.

Budale danas imaju pravo govoriti i svaka osoba koju prati 20 ljudi misli da je faca u selu, na društvenim mrežama pa čak i oni koji skupe na tisuće lajkova misle da su sada face u gradnji imuniteta, u umrežavanju, u biologiji, fizici, kemiji, glazbenom, ručnom radu, odgoju djece i uzgajanju egzotičnih biljaka... Oni onda znaju sve, jer se u našem društvu popularnost smatra vjerodostojnošću. E to su prave budale. I oni koji si to umišljaju i oni koji ne znaju da popularna može biti svaka budala, samo ako hoće. Imali ste primjera u kojekakvim emisijama koliko hoćete. Probajte napisati kakvu stručnu knjigu ili nešto ozbiljno, vrijedno spomena u znanstvenim krugovima pa ćete vidjeti broj lajkova. Toliko o tome.

E sad ovo o fukarama ne bih. Fukara ima na sve strane. To mi se ne da. Samo ću reći: "Para na paru, fukara na fukaru!" Posao s poslom, laprdavi jezik s jezikom. Uvijek je tako bilo i bit će. Ja ću na posao sad.

Voli vas vaša po(s)lovnjača

Nema komentara:

Objavi komentar